Sıkça Sorulan Sorular
Mesane boynu yüksekliği kimlerde görülür?
Mesane boynu yüksekliği her yaştan erkek ve hatta kadınlarda görülebilmektedir. Bu doğuştan gelen yapısal bir bozukluktur. Genellikle genç erişkin yaşlarda idrar yapma problemleri ile kendini göstermektedir.
Mesane boynu yüksekliği genetik mi?
Mesane boynu yüksekliği yapısal bir bozukluk olup gelişiminden kişinin genetik yapısı sorumludur, çevresel faktörlerin ise bir rolü yoktur.
Kendi kendine geçer mi?
Mesane boynu yüksekliğinin vücudun yapısal bir bozukluğu olup kendi kendine düzelmesi beklenmez. Hatta ilerleyen yaşla birlikte büyüyen prostat ve azalan mesane fonksiyonlarına bağlı hastanın şikayetleri giderek artacaktır.
Mesane boynu yüksekliğinde tedavi uygulanmayıp ilerlerse ne olur?
Mesane boynu yüksekliği, kişinin idrar yapma biçimini ve düzenini etkileyebilir, yaşam kalitesi üzerinde olumsuz etki yapmasının yanında üriner sistemde kalıcı sorunlara yol açabilir. Erken teşhis ve tedavinin önemli olduğu mesane boynu yüksekliğinde, tedavide geç kalındığında tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları, mesane taşı, nörojen mesane, hatta böbrekler etkilenerek böbrek yetmezliği gelişebilmektedir.
Cinsel yaşama etkisi var mı?
Mesane boynu yüksekliği direk olarak cinsel fonksiyon bozukluklarına yol açmaz. Ancak sebep olduğu idrar yapma şikayetleri kişinin yaşam kalitesini bozarak psikolojik ve sosyal anlamda kişinin cinsel yaşamını etkileyebilir. Cinsel istekte azalma ve ereksiyon problemleri bu anlamda kişinin yaşayabileceği sorunlardır. Mesane boynu yüksekliğinin tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar ve cerrahi tedaviler (TUR, TUİP) boşalma (ejakulasyon) sorunlarına yol açabilmektedir.
Hangi yaşlarda daha sık görülür?
Mesane boynu doğuştan gelen bir bozukluktur. Genellikle genç erişkin yaşlarda bulgu vermeye başlar. İlerleyen yaşla birlikte büyüyen prostat dokusuna bağlı şikayetler daha da artar.
Mesane boynu yüksekliğinin bitkisel tedavisi var mı?
Mesane boynu yüksekliğinin tedavisinde prostat büyümesi tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar kullanılmaktadır. Bu ilaçlar fayda etmediğinde ya da hasta ilaç kullanmak istemediğinde cerrahi tedavilere başvurulmaktadır. Bitkisel tedavilerin bu bozukluğun tedavisinde yeri yoktur.
Mesane boynu yüksekliğinde hastalar nasıl beslenmeli?
Mesane boynu yüksekliğinin doğuştan gelen yapısal bir bozukluk olmasından ötürü beslenme alışkanlıkları bu hastalığın seyrini etkilememektedir. İlerleyen yaşlarda büyüyen prostat dokusu bu bozukluğa bağlı oluşabilecek şikayetlerin artmasına yol açacaktır. Prostat sağlığını koruyacak beslenme alışkanlıkları mesane boynu yüksekliği olan kişilerde de önem arz etmektedir. Prostat hastalıklarına iyi geldiği bilinen prostat dostu gıda maddelerini şu şekilde sıralayabiliriz;
Domates: Prostat kanseri riskini azalttan güçlü bir antioksidan olan likopen bakımından zengin bir yiyecektir.
Brokoli: Zengin sulforaphane ve diğer antikanserleri içerir ve prostat kanserine karşı koruyucu bir besin olarak kabul edilir.
Yeşil Çay: Zengin epigallocatechin, epicatechin gallate ve ksantin deriveleri gibi güçlü antioksidan çeşitleri içerdiğinden prostat kanserine karşı savaşan bir dost içecek olarak kabul edilir. İçeriğinde bulunan hücre ölümünü tetikleyen enzimler sayesinde gün içerisinde 2 bardak yeşil çay içen erkeklerin prostat kanserine yakalanma riskinin düştüğünü gösteren çalışmalar mevcuttur.
Soya Fasulyesi ve Baklagiller: Soya fasulyesi de dahil olmak üzere fasulye, mercimek ve yer fıstığı gibi baklagiller içerdiği zengin fitoöstrojenler sayesinde prostat kanserine karşı savaşmakta ve tümör büyümesine engel olmaktadır.
Nar Suyu: Antioksidan bakımından oldukça zengin bir içecektir. Prostat kanseri hücrelerinin çoğalmasını engellediği çeşitli hayvan deneylerinde gösterilmiştir.
Yağlı Balıklar: Uskumru ve Somon gibi omega-3 yönünden zengin yağlı balıkların prostat sağlığının korunmasında etkin olduğu çeşitli çalışmalarda gösterilmiştir.
Sarımsak ve Soğan: Prostat büyümesine karşı koruyucu olduğu, bu besinleri tüketenlerin tüketmeyenlere göre prostat büyümesi problemini daha az yaşadığına yönelik çalışmalar bulunmaktadır.
Kabak Çekirdeği: Anti-inflamatuar, hormonal ve antioksidan etkileri nedeniyle hem prostat kanserine hem de prostat büyümesine karşı önleyici etkileri olduğu kabul edilen besin maddesidir.
Ameliyatı sonrası nelere dikkat etmek gerekir?
Ameliyattan 1 gün sonra sonda alınarak hastalar taburcu olmaktadır. Taburcu olduktan sonra günlük yaşantısına dönen hastalarımızın dikkat etmesi gereken bazı noktalar vardır. Özellikle ilk 1 aylık dönemde sert zemine oturmaktan, ağır egzersizlerden, cinsel aktivitelerden, acılı ve baharatlı yiyecekler ile asitli ve alkollü içecekleri tüketmekten, soğuğa maruz kalmaktan uzak durmaları önerilir.
Tekrarlar mı?
Mesane boynu yüksekliğinin ameliyat sonrası tekrar etmesi beklenmez. Ancak mesane boynu ameliyatı sonrası hastaların bir kısmında şikayetler düzelmeyebilmektedir. Bunda en büyük etken altta başka bir sebep yatmasıdır. Bu nedenle hastalar benzer şikayetlere yol açabilecek diğer sebepler (nörojen sebepler, mesane fonksiyon bozuklukları, aşırı aktif mesane, üretra darlığı vb) açısından detaylı değerlendirilmelidir. Mesane boynu ameliyatından sonra gelişebilecek üretra darlığı ve ilerleyen yıllarda oluşabilecek prostat büyümesi benzer şikayetlerin tekrarlamasına yol açabilecektir.
Mesane boynu yüksekliği tanısı aldım.. ancak operasyon şekilleri hk.tereddudum var..müsait bir zamanda bir görüşme talep ediyorum..yaş 54..
Merhaba Recep Bey; öncelikle geçmiş olsun. Mesane boynu yüksekliği randevusu için +90 (533) 273 72 68 numaralı hattımızdan iletişime geçebilirsiniz.