Thulium Lazerle Prostat Ameliyatı (ThuLEP)

Thulium lazer, prostat büyümesi (BPH) tedavisinde kullanılan en güncel ve en modern lazer teknolojisidir. Thulium lazerin prostat cerrahisinde diğer lazer tekniklerine olan üstünlüğü yüksek kesici gücü, düşük doku penetrasyonu (0.25mm) ve sabit ısı (devamlı dalga boyu) altında çalışmasından kaynaklanmaktadır.

Nasıl Uygulanır?

ThuLEP ameliyatının açılımı “Thulium Laser Enucleation of Prostate” olup, thulium lazer yardımıyla büyümüş olan prostat iç dokusunun (adenom) kapsülden ayrılarak çıkarılması anlamına gelmektedir. Bu işlem herhangi bir kesi yapılmadan idrar kanalından bir endoskop vasıtasıyla girilerek yapılmaktadır. Lazer yardımıyla kapsülünden ayrılan prostat dokusu daha sonra idrar torbasının içinde çok küçük parçalara ayrılarak dışarı alınmaktadır.

Avantajları Nedir?

Thulium lazer oldukça yüksek kesici güce sahip bir lazer olması nedeniyle prostat dokularının hızlı bir şekilde kanama olmadan kapsülden ayrılarak çıkarılmasını sağlar. Thulium lazerin yüksek kesici gücü ve derin dokulara inmemesi nedeniyle kanama riski diğer ameliyat tekniklerinin tümüne (TUR, HoLEP, Greenlight, Açık Cerrahi) göre daha düşüktür.

ThuLEP ameliyatında prostat dokusunun kapsülü dışında kalan kısmının tamamı çıkarıldığı için hastalığın tekrarlama riski neredeyse yok denecek kadar azdır. TUR ve Greenlight gibi kapalı yöntemlerle yapılan ameliyatlarda prostat dokusunun tam olarak çıkarılamaması nedeniyle sonuçlar özellikle büyük prostatlarda ThuLEP ve HoLEP kadar yüz güldürücü olmamaktadır. Bu ameliyatlarda kalan prostat dokusu zamanla büyüyebilmekte ve bir süre sonra tekrar benzer şikayetlere sebep olabilmektedir.

Thulium lazerde doku penetrasyon derinliğinin daha az, dalga boyunun sürekli enerji ile belirli bir ısıda sabit çalışması sonucu daha az doku ve hücre hasarı meydana gelir. Ameliyat sonrası idrar tutmayı sağlayan kasların, sertleşmeyi sağlayan sinirlerin ve meni çıkışının (ejakülasyon) daha iyi korunması sağlanır. Bu sayede ameliyat sonrası idrar kaçırma ve sertleşme sorunları izlenmez.

NOT : Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.