Nörojen Mesane

nörojen mesane tedavisi ankara

Nörojen mesane, sinir sisteminin herhangi bir bölümünde doğumsal olarak gelişen ya da travma, enfeksiyon, tümör gibi nedenlerle meydana gelen hasarlara bağlı olarak oluşmaktadır.

Nörojen mesane nedir?

Mesanenin (idrar torbası) görevi idrarı düşük basınçta depolamak, yeterli doluluğa ulaştığında ise isteğe bağlı olarak kontrollü bir şekilde boşaltmaktır.

Sinir sisteminin herhangi bir bölümünde doğumsal olarak ya da travma, enfeksiyon, tümör gibi nedenlerle meydana gelen bir hasara bağlı mesane fonksiyonlarının kaybına nörojen mesane adı verilmektedir.

norojen mesane belirtileri

Nörojen mesane belirtileri nelerdir?

Lezyonun sinir sistemindeki yeri ve seviyesine göre bulgu vermektedir. En sık görülen bulgular şu şekildedir:

  • İdrar Kaçırma: Mesane kasının istemsiz kasılmaları, idrar tutma mekanizmasının (sfinkter) yetersizliği veya mesane kapasitesinin aşırı azalması bu durumun sebebi olabilir.
  • İdrar Yapmakta Zorlanma veya İdrar Yapamama: Sebebi idrar tutma sisteminin (sfinkter) işeme sırasında gevşeyememesi ya da sinir hasarına bağlı mesane kasının kasılamaması (felç) kaynaklı olabilir.
  • Sık İdrar Çıkma: Mesane kapasitesinin azalmas, mesanenin genişleyebilme özelliğini yitirmesi ya da mesane kasının istemsiz kasılmaları bu duruma sebep olabilir.
  • İdrar Yolu Enfeksiyonları, Taş Oluşumu, ve Böbrek Yetmezliği: Mesane boşaltım ve dolum fonksiyonlarındaki sorunların şiddetine bağlı olarak gelişebilmektedir.
nörojen mesane ameliyatı fiyatı ankara

Nörojen Mesane Ameliyatı Fiyatı Ankara

Nörojen mesane ameliyatının fiyatı uygulanacak ameliyat tekniğine, işlemi gerçekleştiren ekibin tecrübesine, kullanılan cihazlar ile işlemin yapıldığı hastaneye ve malzemelerin kalitesine göre değişkenlik göstermektedir. Bu ameliyatı son teknolojiyi ve en kaliteli malzemeleri kullanarak A sınıf hastanelerde tecrübeli ekibimizle gerçekleştirmekteyiz. Ameliyat ücretleri konusunda bizi arayarak detaylı bilgi alabilirsiniz.

nörojen mesane belirtileri nelerdir

Nörojen mesane teşhisi nasıl konulur?

Nörojen mesane düşünülen hastaya teşhis koymak için öncelikle hastadan detaylı bir öykü alınmalı ve fizik muayenesi yapılmalıdır. Ardından mesane dolum ve boşaltım fonksiyonlarını ve sinir sistemi fonksiyonlarını değerlendirmek için birtakım testler yapılmalıdır. İşeme günlüğü, kan ve idrar testleri, radyolojik görüntüleme yöntemleri (ultrason, MRI, IVU gibi), ürodinamik testler, sistoskopi, EMG ve EEG tanıya ulaşmak amacıyla kullanılan başlıca tetkiklerdir. Bu testlerin hangilerinin gerekli olacağına hastanın durumuna göre doktoru tarafından karar verilecektir.

Nörojen mesane tedavisi hakkında güncel paylaşımlar yaptığım instagram hesabımı beğenip takip etmeyi unutmayın.

nörojen mesane tedavi yöntemleri

Nörojen mesane tedavisi

  • Mesane İçi Botulinium Toksin Uygulaması: Yaklaşık 6-12 ay süren bir etkinliği olan bu işlemde hastaların istemsiz mesane kasılmalarının azaltılması ve mesane kapasitesinin arttırılması amaçlanmakta; bu sayede sık idrara çıkma ve idrar kaçırma gibi şikayetlerinin düzelmesi sağlanmaktadır. Sıklıkla lokal anestezi altında ve klinik şartlarında uyguladığımız bu işlemde mesanenin 20 noktasına özel bir iğne yardımıyla Botulinium Toksin enjeksiyonu yapılmaktadır.
  • Nöromodülasyon (Sinir Uyarılması): Mesaneyi kontrol eden sakral sinirleri uyarmak için elektrik akımı kullanılan bir tedavidir. İki çeşit sinir uyarılması vardır:
  • Tibial Sinir Uyarılması: Ayak bileğinin yakınına elektrik akımı için bir iğne yerleştirilir. İğne ciltten geçer ve bileğin iç kısmından bacak boyunca sakral sinirlere dek uzanan tibial sinir uyarılır.
  • Sakral Nöromodülasyon (Mesane Pili): Bu işlemde sakrum kemiği içerisine yerleştirilen elektrotlar bir pil yardımıyla mesanenin fonksiyonlarını sağlayan sinirleri uyarmakta ve hastanın idrar yapmakla ilgili şikayetlerinin giderilmesini sağlamaktadır.
  • Mesane Büyütme (Augmentasyon) Ameliyatı: Mesane kapasitesi azalmış veya genişleme fonksiyonu bozulmuş hastalarda diğer tedavi yöntemleri başarısız olduğunda barsak kullanılarak mesane hacminin ve kapasitesinin arttırlması amacıyla uygulanır.
  • Temiz Aralıklı Kateterizasyon (TAK): Mesanenin kasılma fonksiyonunu yitirdiği (boşaltım bozukluğu) olgularda suya tutulunca kendiliğinden kayganlaşan tek kullanımlık sondalarla mesanenin boşaltılması işlemidir. Sondalama işleminin günde kaç kez yapılacağına mesane kapasitesine göre karar verilmektedir.
nörojen mesane nedenleri neler

Nörojen mesane nedenleri nelerdir?

Sinir sisteminin herhangi bir bölümünde doğumsal olarak gelişen ya da travma, enfeksiyon, tümör gibi nedenlerle meydana gelen hasarlara bağlı oluşmaktadır. Hasarın geliştiği bölgeye göre intrakranial, suprasakral ve infrasakral olmak üzere 3 kategoriye ayrılmaktadır.

İnme, demans, Alzheimer hastalığı, multiple skleroz, beyin tümörleri, beyin kanamaları, kafa travması, menenjit, omurilik yaralanmaları, spinal kord tümörleri, transvers miyelit, miyelomeningosel, diyabet, bel fıtığı, sakral agenezi, tümör basıları, cerrahi yaralanmalar ve radyoterapi gibi birçok hastalık ve etken bu durumun sebebi olabilmektedir.

Nörojen mesane tedavisi hakkında güncel paylaşımlar yaptığım facebook sayfamı beğenip takip etmeyi unutmayın.

Nörojen mesane hayatınızı nasıl etkiler

Nörojen mesane hayatınızı nasıl etkiler?

Nörojen mesanesi olan hastalarda bozulan mesane dolum ve boşaltım fonksiyonları hem hastanın yaşam kalitesini bozmakta hem de böbrek yetmezliği, üriner enfeksiyonlar ve taş oluşumu gibi ciddi başka sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Bu nedenle nörojen mesane tanısı almış hastaların tedavilerini ve takiplerini aksatmadan düzenli bir şekilde yaptırmaları oldukça önemlidir.

Nörojen mesane tedavisi hakkında güncel videolar paylaştığım youtube kanalıma abone olmayı unutmayın.

KONU ÖZETİ

✅ Hastalık Adı Nörojen Mesane
✅ Belirtileri İdrar Kaçırma, İdrar Yapamama, Sık İdrara Çıkma, Enfeksiyon, Taş Oluşumu, Böbrek Yetmezliği
✅ Tanı Yöntemleri Elle Muayene, Kan ve İdrar Testleri, Radyolojik Görüntüleme, Sistoskopi …
✅ Tedavi Seçenekleri Mesane İçi Botulinium Toksin, Nöromodülasyon, Mesane Pili, Mesane Büyütme Ameliyatı, TAK
✅ Tedavi Fiyatı Görüntüle

Sıkça Sorulan Sorular


Nörojen mesane semptomlarınız varsa ne yapmalısınız?

Nörojen mesane düşündüren şikayetleriniz varsa mutlaka bir üroloji uzmanına görünmelisiniz. Benzer bulgulara yol açabilecek birçok hastalık (prostat hastalıkları, aşırı aktif mesane, idrar yolu enfeksiyonu, ağrılı mesane sendromu gibi) bu durumla karışabilmektedir. Şikayetlerinizin kaynağının ne olduğunu tespit edebilmek için doktorunuz sizden detaylı bir öykü alıp, fizik muayenenizi yapacaktır ve gerekirse birtakım tetkikler isteyecektir.

Nörojen mesane tedavi edilmezse ne olur?

Depolama ve/veya boşaltma fonksiyonlarını yerine getiremeyen mesaneye bağlı kişinin hayat kalitesi bozulur. Yine bu durum kişinin sosyal yaşantısını ve psikolojik durumunu da oldukça olumsuz yönde etkiler. Boşalamayan mesaneden böbreklere idrar kaçağı ve yapmış olduğu direnç böbrek yetmezliği tablosuna neden olabilir. Yine boşalamayan mesanede sürekli biriken idrar mesane taşı oluşumuna ve sık tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonlarına yol açabilir.

Nörojen mesaneli cocuklar nasıl takip edilmelidir?

Çocuk hastaların hem böbrek gelişiminin hem de genel vücut gelişiminin etkilenmemesi için düzenli aralıklarla kontrollerini yaptırmaları çok önemlidir. Bu takiplerde mesane ve böbrek fonksiyonları yakından takip edilmeli, oluşabilecek olumsuzluklara karşı gerekli önlemler alınmalıdır. Yine bu hastaların ara sonda kullanımı (TAK) ve ilaç kullanımı gerekiyorsa bunları aksatmamaları önem arz etmektedir. Çocukların aynı zamanda sosyal hayatlarının ve psikolojik gelişimlerinin etkilenmemesi için de gerekli önlemlerin alınması, gerekirse çocuk psikiyatrisinden yardım alınması gerekir.

Nörojen mesane ameliyatı sonrası hastalar nelere dikkat etmelidir?

Nörojen mesane için uygulanan çeşitli ameliyat yöntemleri mevcuttur. Bunlar mesane Botulinium Toksini, mesane pili ve mesane büyütme ameliyatlarıdır. Bu ameliyatların tümünün iyileşme süreci birbirinden farklıdır. Tüm bu ameliyatlardan sonra da böbrek fonksiyonlarının korunması açısından düzenli takipler yine çok önemlidir.

Stress mesaneyi etkiler mi?

Stres ve kaygı tüm vücudu olduğu gibi mesane fonksiyonlarını da etkilemektedir. Özellikle aşırı aktif mesane, ağrılı mesane sendromu ve nörojen mesane gibi işlevsel mesane fonksiyon bozukluğu olan hastaların birçoğunun şikayetlerinin stres ve kaygı durumlarında arttığı izlenmektedir.

Nörojen mesaneye ne iyi gelir?

Nörojen mesane tedavisinde kullanılan medikal ve cerrahi yöntemler şu şekildedir; Mesane İçi Botulinium Toksin Uygulaması, Nöromodülasyon (Sinir Uyarılması), Tibial Sinir Uyarılması, Sakral Nöromodülasyon (Mesane Pili), Mesane Büyütme (Augmentasyon) Ameliyatı, Temiz Aralıklı Kateterizasyon (TAK).

NOT : Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Nörojen mesane tedavisi hakkında sizden gelen sorular ve yorumlar