Sıkça Sorulan Sorular
AAM kimlerde oluşur?
Aşırı aktif mesane, her yaş ve cinsiyetteki bireyleri etkileyebilen bir rahatsızlıktır ve toplumda %17 oranında (%7-26) görülmektedir; ancak kadınları erkeklere göre daha sık etkilemektedir. Bu durum, her iki cinsiyette de yaşla birlikte daha yaygın hale gelir ve en sık 65 yaş ve üzerindeki bireylerde izlenir. Yaş ve kadın cinsiyeti dışında, diyabet, nörolojik hastalıklar, sigara ve alkol kullanımı, obezite, çok doğum yapma ve aşırı kahve tüketimi, aşırı aktif mesane gelişimi için risk faktörleri arasında yer alır.
AAM toplumda ne sıklıkla görülür?
Aşırı aktif mesane sendromu toplumda %17 (%7-26) oranında görülmektedir. Her iki cinste de yaşla birlikte artan bu durum, kadınlarda erkeklere oranla daha sık izlenemektedir. Kısaca bu sendrom toplumda oldukça sık izlenmektedir ve her yaştan her cinsiyetten insanları etkilemektedir.
Aşırı aktif mesane için bitkisel tedavi mümkün mü?
AAM için bitkisel tedavinin tek başına yeterli bir çözüm olmadığını belirtmek önemlidir. Aşırı aktif mesane semptomlarını hafifletmek için bitkisel tedaviler, ilaç tedavisi ve yaşam tarzı değişiklikleriyle birlikte kullanılabilir. Yaban mersini, mevsim meyveleri, C vitamini ve antioksidanlar bakımından zengin olan mevsim meyveleri, papatya çayı, ısırgan otu gibi bitkisel ürünler mesaneyi rahatlatmaya yardımcı olabilir. Bitkisel ürünleri kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmanız oldukça önemlidir.
AAM sendromu olan kişiler ne yapmalıdır?
Aşırı aktif mesane sendromu olan bir kişi öncelikle uzman bir doktora görünmelidir. Doktorun reçete ettiği ilaçları düzenli olarak almak ve önerdiği yaşam tarzı değişikliklerini uygulamak bu sorunun çözümünde temel basamaklardır. Eğer yaşam tarzı değişiklikleri ve ilaç uygulamaları tedavide yeterli olmazsa mesaneye botulinum toksin uygulaması, mesane pili ve cerrahi gibi daha invaziv yöntemler tedavide düşünülebilmektedir.
Aşırı aktif mesane için ameliyat ne zaman gerekmektedir?
AAM sendromu tedavisinde ameliyat genellikle son seçenek olarak tercih edilmektedir. Semptomların çok şiddetli olması, günlük yaşamı önemli ölçüde etkilemesi, yaşam tarzı değişiklikleri ve ilaç tedavisine yanıt alınamaması, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonlarının önüne geçilememesi, mesane kapasitesinin çok küçük olması gibi durumlarda cerrahi müdahele tercih edilmektedir.
Aşırı aktif mesane sendromu olan kişiler nasıl beslenmeli?
- Sıvı alımının düzenlenmesi: Günlük en az 1.5 litre sıvı alınmalı ve bu alım düzenli olmalıdır.
- Uzun seyahatler öncesinde ve gece yatmadan önce sıvı alımının sınırlanması.
- Diüretik etkisi olan kahve, çay ve alkollü içeceklerin kısıtlanması.
- Mesaneye zarar verebilecek yapay tatlandırıcılar (örneğin aspartam), gazlı içecekler ve bazı yiyecekler (aşırı baharatlı gıdalar, turunçgiller, domates vb.) diyetten çıkarılmalıdır.
- Meyve, sebze ve probiyotik özelliği taşıyan gıdaların (yoğurt, kefir vb.) tüketimi artırılmalıdır.
- Mesaneyi rahatlatıcı bitkisel çaylar, örneğin melisa çayı ve papatya çayı, tercih edilebilir.
- Kilo kontrolü, özellikle idrar kaçırma üzerinde önemli bir etkiye sahiptir.
- Pelvik taban kaslarını güçlendirmeye yönelik egzersizler (Kegel Egzersizleri) yapılmalıdır.
Aşırı aktif mesane cinsel hayatı etkiler mi?
AAM sendromu, sık sık idrara çıkma ihtiyacı, ani idrara çıkma dürtüsü ve pelvik bölgede ağrı gibi semptomlarla karakterize edilen bir durumdur. Bu semptomlar cinsel aktivite sırasında da ortaya çıkabilir ve cinsel hayatı olumsuz etkileyebilir. Yine kişinin sosyal yaşantısında ve psikolojisinde yapmış olduğu olumsuz etkiler kişilerin cinsel yaşantısınıda negatif olarak etkilemektedir.
Aşırı aktif mesane sendromu ameliyatı sonrası nelere dikkat etmemiz gerekir?
AAM ile ilgili yapılan ameliyata göre sonrasında alınacak önlemler değişkenlik göstermektedir. Mesaneye botulinum toksin uygulaması ve mesane pili gibi ameliyatlardan sonra kişi hızlı bir şekilde toparlanıp gündelik hayatına dönebilmektedir. Bu nedenle ameliyat sonrası ciddi bir kısıtlama sürecine girmeye gerek yoktur. Ancak mesane augmentasyonu gibi daha ağır ameliyatlar uygulanmışsa ameliyat sonrası toparlanma ve hastanede kalma süreci daha uzun olmaktadır. Bu tip ameliyatlardan sonraki ilk bir ay boyunca ağır kaldırmaktan, yorucu egzersizlerden ve cinsel aktiviteden kaçınmak önemlidir.
Aşırı aktif mesane tekrar eder mi?
AAM sendromunun tedavisinden sonra semptomlar tamamen ortadan kalkmış olsa bile, zamanla tekrar ortaya çıkabilmektedir. Tekrarlama riskini artırabilecek etkenler olarak kafein, alkol, gazlı içecekler, baharatlı yiyecekler, stres, kilo alımı, kabızlık, diyabet, nörolojik bozukluklar ve prostat büyümesi gibi aşırı aktif mesane semptomlarını tetikleyici faktörler sayılabilir.