Aşırı Aktif Mesane

Aşırı aktif mesane, altta yatan başka bir bozukluk olmaksızın; gündüz ve gece sık idrara çıkma, ani idrar yapma isteği (sıkışma hissi) ve bazı hastalarda bu sıkışma hissiyle birlikte idrar kaçırma sorunları ile kendini gösteren bir rahatsızlıktır.

Mesane nedir?

İdrar kesesi veya idrar torbası olarak bilinen mesane, karın alt kısmında bulunan küre şeklinde bir organdır. Ana fonksiyonu, kas yapısı sayesinde böbreklerden gelen idrarı düşük basınçla depolamak ve işeme isteği ile kontrollü bir şekilde boşaltmaktır. Mesanenin idrarı depolama ve boşaltma işlevleri, beyin ve sinir sistemi ile uyumlu bir şekilde çalışmasını gerektirir.

Aşırı aktif mesane nedir?

Uluslararası Kontinans Derneği’ne (ICS) göre, aşırı aktif mesane kısaca AAM, altta yatan başka bir bozukluk olmaksızın; gündüz ve gece sık idrara çıkma, ani idrar yapma isteği (sıkışma hissi) ve bazı hastalarda bu sıkışma hissiyle birlikte idrar kaçırma sorunları ile kendini gösteren bir rahatsızlıktır.

aşırı aktif mesane sendromu neden oluşur

AAM sendromu neden oluşur?

Mesanede meydana gelen istemsiz ve ani kasılmalar, mesane dolumunun daha hassas hissedilmesi, yaşla birlikte gece idrar üretiminin artması ve küçük mesane, bu hastalığın olası nedenlerini açıklamaya yönelik hipotezler arasında yer almaktadır. Ayrıca, fazla sıvı tüketimi, aşırı kafein, gazlı içecek ve alkol alımı, acılı, baharatlı ve ekşi gıdaların diyette sıkça yer alması, pelvik taban kaslarını zayıflatan durumlar (kilo alımı, gebelik, doğum, sedanter yaşam gibi), sinir sistemini etkileyen sorunlar, kronik sistemik hastalıklar, mesanenin kas yapısını etkileyen ve aşırı duyarlılık oluşturan durumlar, mesane enfeksiyonları ve iltihaplar da bu sendroma yatkınlık oluşturan faktörlerdir.

aşırı aktif mesane belirtileri nelerdir

Aşırı aktif mesane belirtileri nelerdir?

Altta yatan herhangi bir sebep olmaksızın mesanenin depolama fonksiyonlarının düzgün çalışmaması sonucu ortaya çıkan aşırı aktif mesane sendromu, ertelenemeyen acil idrar yapma isteği (ani sıkışma), gece ve gündüz sık idrara çıkma, ve ani sıkışma hissi ile birlikte görülen idrar kaçırma gibi belirtilerle kendini gösterir.

aşırı aktif mesane tedavisi fiyatları ankara

Aşırı Aktif Mesane Tedavisi Fiyatları Ankara

Aşırı aktif mesane tedavisi fiyatları, tedavi türüne, kullanılan ilaç ve cihazların kalitesine, uygulama yapılan merkeze ve tedavi sürecinin uzunluğuna göre değişiklik göstermektedir. Tedavi yöntemleri genellikle mesanenin durumu ve hastanın ihtiyaçlarına göre belirlenir. Tedavi sürecinin etkinliği ve kullanılan teknolojinin kalitesi de fiyatları etkileyen faktörler arasında yer alır. Bu nedenle, doğru tedavi planının belirlenebilmesi için uzman hekimle yapılan detaylı bir değerlendirme önemlidir.

AAM hakkında güncel paylaşımlar yaptığım instagram hesabımı beğenip takip etmeyi unutmayın.

aşırı aktif mesane sendromu tanısı nasıl konulur

AAM sendromu tanısı nasıl konulur?

Aşırı aktif mesane sendromu tanısı için öncelikle doktorunuz, sağlık öykünüzü alarak fizik muayenenizi yapacaktır. Ardından, mesane günlüğü tutmanızı isteyebilir ve gerek gördüğünde benzer belirtiler gösteren diğer hastalıkları dışlamak amacıyla idrar analizi, ultrasonografi, üroflovmetri, ürodinami ve sistoskopi gibi ek tetkikler isteyebilir.

aşırı aktif mesane tedavi yöntemleri nelerdir

Aşırı aktif mesane tedavi yöntemleri nelerdir?

Yaşam Tarzı Değişiklikleri : Aşırı aktif mesane tedavisinde sıvı alımının düzenlenmesi önemlidir; günlük en az 1.5 litre sıvı alınmalı ve bu alım düzenli yapılmalıdır. Uzun seyahatler öncesi ve gece yatmadan önce sıvı alımı kısıtlanmalı, çay, kahve ve alkol gibi diüretik etkisi olan içeceklerin tüketimi sınırlandırılmalıdır. Ayrıca, mesaneyi tahriş edebilen yapay tatlandırıcılar, bazı yiyecekler (domates, turunçgiller, aşırı baharatlı gıdalar vb.) ve gazlı içeceklerin diyetten çıkarılması önerilir. Kilo kontrolü, özellikle idrar kaçırma üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Pelvik taban kaslarını güçlendirmeye yönelik Kegel egzersizleri de tedavi sürecine dahil edilebilir.

İlaç Tedavisi : İlaç tedavisiyle, mesane kaslarında aniden oluşan kasılmaları önlemek, mesane hacmini artırmak ve böylece sık idrara çıkma ile ani idrar yapma isteğini azaltmak hedeflenir.

Mesane İçi Botulinum Toksin Uygulaması : Aşırı aktif mesane ve nörojen mesane tedavisinde kullanılan bu yöntemde, genellikle lokal anestezi altında, mesanenin 20 farklı noktasına özel bir iğne ile botulinum toksin enjeksiyonu yapılmaktadır. Etkisi yaklaşık 6-12 ay süren bu uygulamanın amacı, mesane kapasitesini artırmak ve istemsiz kasılmaları azaltarak hastaların idrar kaçırma ve sık idrara çıkma şikayetlerini gidermektir.

Nöromodülasyon (Sinir Uyarılması) : Elektrik akımı, mesaneyi kontrol eden sakral sinirleri uyarmak amacıyla kullanılan bir tedavi yöntemidir. Bu tedavide iki tür sinir uyarımı mevcuttur:

Tibial Sinir Uyarımı: Elektrik akımını iletmek amacıyla ayak bileğine yakın bir bölgeye iğne yerleştirilir. İğne, ciltten geçerek bileğin iç kısmından bacak boyunca sakral sinirlere kadar uzanan tibial siniri uyarır. Tibial sinir uyarımı tedavisi genellikle 12 seans sürer, her seans 30 dakika olup haftada bir kez uygulanır.

Sakral Nöromodülasyon (Mesane Pili): İdrar kaçırma, idrar yapamama, dirençli aşırı aktif mesane ve ağrılı mesane sendromu tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntemde, sakrum kemiğine yerleştirilen elektrotlar, bir pil aracılığıyla mesanenin fonksiyonlarını kontrol eden sinirleri uyararak hastanın şikayetlerinin giderilmesine yardımcı olur.

Mesane Büyütme Ameliyatı: Diğer tedavi yöntemlerinin etkili olmadığı dirençli ve ciddi olgularda nadiren başvurulan bir seçenektir.

AAM hakkında güncel paylaşımlar yaptığım facebook sayfamı beğenip takip etmeyi unutmayın.

aşırı aktif mesane sendromu neden önemlidir

AAM sendromu neden önemlidir?

Aşırı aktif mesane sendromu, sık idrara çıkma ve idrar kaçırma gibi fiziksel etkilerinin yanı sıra, kişinin sosyal ve psikolojik durumunu da önemli ölçüde olumsuz etkileyen ve sağlık ekonomisine büyük bir yük getiren bir bozukluktur. Bu hastalarda, gece sık idrara çıkma nedeniyle gündüz uyuklama, dikkat dağınıklığı ve iş verimliliğinde azalma gibi problemler yaşanabilir. İdrar kaçırma korkusu ve sürekli tuvalete gitme ihtiyacı, kişinin sosyal hayatını kısıtlayarak yaşam kalitesini önemli ölçüde düşürmektedir.

aşırı aktif mesane sendromu kendiliğinden geçer mi

AAM sendromu kendiliğinden geçer mi?

Aşırı aktif mesanenin kendiliğinden düzelmesi çok beklenen bir durum değildir. İyi bir diyet, spor, egzersiz, kilo verme ve zararlı alışkanlıkları terk etme gibi yaşam tarzında yapılacak birtakım değişikliklerle bazen ilaç kullanmaya gerek kalmadan bu sorun ortadan kalkabilmektedir. Ama aşırı aktif mesane tedavi edilmediği takdirde şikayetlerin daha da artabileceği ve pelvik taban kaslarının zayıflayabileceği unutulmamalıdır.

AAM hakkında güncel videolar paylaştığım youtube kanalıma abone olmayı unutmayın.

KONU ÖZETİ

✅ Hastalık Adı Aşırı Aktif Mesane
✅ Belirtileri Ertelenemeyen acil idrar yapma isteği (ani sıkışma), Gece ve gündüz sık idrara çıkma, Ani sıkışma hissi ile görülen idrar kaçırma…
✅ Tanı Yöntemleri Fiziki Muayene, İdrar Analizi, Ultrasonografi, Üroflovmetri, Ürodinami, Sistoskopi…
✅ Tedavi Seçenekleri Yaşam Tarzı Değişiklikleri, İlaç Tedavisi, Mesane İçi Boulinum Toksin Uygulaması, Nöromodülasyon (Sinir Uyarılması), Mesane Büyütme Ameliyatı
✅ Tedavi Fiyatı Görüntüle

Sıkça Sorulan Sorular


AAM kimlerde oluşur?

Aşırı aktif mesane, her yaş ve cinsiyetteki bireyleri etkileyebilen bir rahatsızlıktır ve toplumda %17 oranında (%7-26) görülmektedir; ancak kadınları erkeklere göre daha sık etkilemektedir. Bu durum, her iki cinsiyette de yaşla birlikte daha yaygın hale gelir ve en sık 65 yaş ve üzerindeki bireylerde izlenir. Yaş ve kadın cinsiyeti dışında, diyabet, nörolojik hastalıklar, sigara ve alkol kullanımı, obezite, çok doğum yapma ve aşırı kahve tüketimi, aşırı aktif mesane gelişimi için risk faktörleri arasında yer alır.

AAM toplumda ne sıklıkla görülür?

Aşırı aktif mesane sendromu toplumda %17 (%7-26) oranında görülmektedir. Her iki cinste de yaşla birlikte artan bu durum, kadınlarda erkeklere oranla daha sık izlenemektedir. Kısaca bu sendrom toplumda oldukça sık izlenmektedir ve her yaştan her cinsiyetten insanları etkilemektedir.

Aşırı aktif mesane için bitkisel tedavi mümkün mü?

AAM için bitkisel tedavinin tek başına yeterli bir çözüm olmadığını belirtmek önemlidir. Aşırı aktif mesane semptomlarını hafifletmek için bitkisel tedaviler, ilaç tedavisi ve yaşam tarzı değişiklikleriyle birlikte kullanılabilir. Yaban mersini, mevsim meyveleri, C vitamini ve antioksidanlar bakımından zengin olan mevsim meyveleri, papatya çayı, ısırgan otu gibi bitkisel ürünler mesaneyi rahatlatmaya yardımcı olabilir. Bitkisel ürünleri kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmanız oldukça önemlidir.

AAM sendromu olan kişiler ne yapmalıdır?

Aşırı aktif mesane sendromu olan bir kişi öncelikle uzman bir doktora görünmelidir. Doktorun reçete ettiği ilaçları düzenli olarak almak ve önerdiği yaşam tarzı değişikliklerini uygulamak bu sorunun çözümünde temel basamaklardır. Eğer yaşam tarzı değişiklikleri ve ilaç uygulamaları tedavide yeterli olmazsa mesaneye botulinum toksin uygulaması, mesane pili ve cerrahi gibi daha invaziv yöntemler tedavide düşünülebilmektedir.

Aşırı aktif mesane için ameliyat ne zaman gerekmektedir?

AAM sendromu tedavisinde ameliyat genellikle son seçenek olarak tercih edilmektedir. Semptomların çok şiddetli olması, günlük yaşamı önemli ölçüde etkilemesi, yaşam tarzı değişiklikleri ve ilaç tedavisine yanıt alınamaması, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonlarının önüne geçilememesi, mesane kapasitesinin çok küçük olması gibi durumlarda cerrahi müdahele tercih edilmektedir.

Aşırı aktif mesane sendromu olan kişiler nasıl beslenmeli?

  • Sıvı alımının düzenlenmesi: Günlük en az 1.5 litre sıvı alınmalı ve bu alım düzenli olmalıdır.
  • Uzun seyahatler öncesinde ve gece yatmadan önce sıvı alımının sınırlanması.
  • Diüretik etkisi olan kahve, çay ve alkollü içeceklerin kısıtlanması.
  • Mesaneye zarar verebilecek yapay tatlandırıcılar (örneğin aspartam), gazlı içecekler ve bazı yiyecekler (aşırı baharatlı gıdalar, turunçgiller, domates vb.) diyetten çıkarılmalıdır.
  • Meyve, sebze ve probiyotik özelliği taşıyan gıdaların (yoğurt, kefir vb.) tüketimi artırılmalıdır.
  • Mesaneyi rahatlatıcı bitkisel çaylar, örneğin melisa çayı ve papatya çayı, tercih edilebilir.
  • Kilo kontrolü, özellikle idrar kaçırma üzerinde önemli bir etkiye sahiptir.
  • Pelvik taban kaslarını güçlendirmeye yönelik egzersizler (Kegel Egzersizleri) yapılmalıdır.

Aşırı aktif mesane cinsel hayatı etkiler mi?

AAM sendromu, sık sık idrara çıkma ihtiyacı, ani idrara çıkma dürtüsü ve pelvik bölgede ağrı gibi semptomlarla karakterize edilen bir durumdur. Bu semptomlar cinsel aktivite sırasında da ortaya çıkabilir ve cinsel hayatı olumsuz etkileyebilir. Yine kişinin sosyal yaşantısında ve psikolojisinde yapmış olduğu olumsuz etkiler kişilerin cinsel yaşantısınıda negatif olarak etkilemektedir.

Aşırı aktif mesane sendromu ameliyatı sonrası nelere dikkat etmemiz gerekir?

AAM ile ilgili yapılan ameliyata göre sonrasında alınacak önlemler değişkenlik göstermektedir. Mesaneye botulinum toksin uygulaması ve mesane pili gibi ameliyatlardan sonra kişi hızlı bir şekilde toparlanıp gündelik hayatına dönebilmektedir. Bu nedenle ameliyat sonrası ciddi bir kısıtlama sürecine girmeye gerek yoktur. Ancak mesane augmentasyonu gibi daha ağır ameliyatlar uygulanmışsa ameliyat sonrası toparlanma ve hastanede kalma süreci daha uzun olmaktadır. Bu tip ameliyatlardan sonraki ilk bir ay boyunca ağır kaldırmaktan, yorucu egzersizlerden ve cinsel aktiviteden kaçınmak önemlidir.

Aşırı aktif mesane tekrar eder mi?

AAM sendromunun tedavisinden sonra semptomlar tamamen ortadan kalkmış olsa bile, zamanla tekrar ortaya çıkabilmektedir. Tekrarlama riskini artırabilecek etkenler olarak kafein, alkol, gazlı içecekler, baharatlı yiyecekler, stres, kilo alımı, kabızlık, diyabet, nörolojik bozukluklar ve prostat büyümesi gibi aşırı aktif mesane semptomlarını tetikleyici faktörler sayılabilir.

NOT : Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Aşırı aktif mesane hakkında sizden gelen sorular ve yorumlar


 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *