Sıkça Sorulan Sorular
Prostat büyümesi cinsel hayatı etkiler mi?
BPH (İyi huylu prostat büyümesi) olan erkeklerde beraberinde aynı zamanda sertleşme sorunu, boşalma problemleri, cinsel isteksizlik gibi cinsel fonksiyon bozuklukları da görülebilir. Bu cinsel fonksiyon bozukluklarının direk sebebi prostat büyümesi değildir. BPH ve cinsel fonksiyon bozuklukları ileri yaş grubunda sıkça görülen sorunlar olduğu için birbirinden bağımsız olarak sıkça bir arada bulunabilirler. Ancak prostat büyümesi için kullanılan ilaçların, prostat büyümesinin kişinin sosyal hayatında ve yaşam kalitesinde yaratmış olduğu sorunların cinsel fonksiyon bozukluklarına zemin hazırlayabileceği unutulmamalıdır.
Benign prostat hiperplazisi (BPH) tedavi edilmezse ne olur?
BPH, idrara çıkma biçimini ve düzenini etkileyebilir, yaşam kalitesi üzerinde olumsuz etki yapmasının yanında alt idrar yolu sorunlarına yol açabilir. Erken teşhis ve tedavinin öneminin fazla olduğu iyi huylu prostat büyümesinde geç kalındığında tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları, mesane taşı, böbrek yetmezliği, hatta kronik irritasyon kaynaklı mesane kanseri gelişebilmektedir.
Prostat muayenesi neden önemlidir?
Prostatın parmakla muayenesi prostat kanserinin erken tanısında oldukça önemlidir. PSA testi ile birlikte prostat kanseri tanısına giden yolda en önemli belirteçlerden birisidir. Yine prostat büyümesi ve prostat iltihabı (prostatit) tanısında da kullanılan prostat muayenesi aynı zamanında kronik prostatit tedavisinde prostat masajı olarak uygulanmaktadır.
PSA testinin önemi nedir?
Prostattan salgılanan ve kana belli oranda geçen PSA dediğimiz proteinin kandaki düzeyinin ölçülmesi ve prostatın makattan parmakla muayenesi prostat kanseri tanısında ilk basamağı oluşturan yöntemlerdir. PSA düzeyinin yüksek çıkması mutlak kanser bulunduğu anlamına gelmezken, düşük çıkması ise kanser bulunmadığı anlamına gelmemektedir. Ancak bu iki muayene şeklinde prostat kanseri şüphesi uyandıracak bulgular tespit edilirse, gerekirse MRI ile prostatın görüntülenmesi, şüphe devam ederse kesin tanı konulması amacıyla da prostat biyopsisi ile doku örneklemesi yapılması gerekmektedir.
İyi huylu prostat büyümesinde PSA yükselir mi?
Çok büyük oranda prostattan salgılanan bir protein olan ve bu nedenle prostata özgü bir belirteç olarak kabul edilen PSA molekülünün kandaki düzeyinin ölçülmesi günümüzde prostat kanseri tanısında kullanılmaktadır. Ancak kan PSA düzeyinin sadece prostat kanserinde değil, prostat hücre yapılarının bozulmasına yol açan iyi huylu prostat büyümesi (BPH), prostat iltihabı, prostat travması (sonda takılması, darbe alınması, prostat masajı vb) gibi durumlarda da yükselebileceği unutulmamalıdır.
İyi huylu prostat büyümesinde PSA değeri kaç olur?
İyi huylu prostat büyümesinde de PSA düzeylerinde artış izlenebilmektedir. Ancak bu artış çoğu zaman prostat kanserinde olduğu gibi dramatik yükselme şeklinde değil ılımlı bir artış şeklinde olmaktadır.
Ayakta idrar yapmak prostatı etkiler mi?
Ayakta ya da oturarak idrar yapmanın prostat büyümesi, prostat kanseri ya da prostat iltihabı gelişmesi ile hiçbir ilişkisinin olmadığı literatürde yapılmış birçok çalışma ile gösterilmiştir.
Yürüyüş yapmak prostata iyi gelir mi?
Düzenli yapılan tempolu yürüyüş gibi egzersizlerin prostat kanseri gelişme riskini azalttığı, prostat büyümesi ve kronik prostatite bağlı gelişen şikayetleri hafiflettiği çeşitli çalışmalarda gösterilmiştir.
Prostat büyümesine iyi gelen yiyecekler nelerdir?
Prostat hastalıklarına iyi geldiği bilinen prostat dostu gıda maddelerini şu şekilde sıralayabiliriz;
- Domates: Prostat kanseri riskini azalttığı bilinen güçlü bir antioksidan olan likopenden zengin bir yiyecektir.
- Brokoli: Zengin sulforaphane ve diğer antikanser içerikli komponentleri sayesinde prostat kanserine karşı koruyucu bir besin maddesi olarak kabul edilmektedir.
- Yeşil Çay: İçermiş olduğu zengin ksantin deriveleri, epigallocatechin ve epicatechin gallate gibi güçlü antioksidanlar sayesinde prostat kanserine karşı savaşan dost bir içecek olarak kabul edilir. İçerdiği hücre ölümünü tetikleyen enzimler sayesinde günde 2 bardak yeşil çay içen erkeklerin prostat kanserine yakalanma riskinin azaldığını öne süren çalışmalar mevcuttur.
- Baklagiller ve Soya Fasulyesi: Soya fasulyesi de dahil olmak üzere mercimek, yer fıstığı ve fasulye gibi baklagiller içermiş oldukları zengin fitoöstrojenler sayesinde tümör büyümesine engel olmakta ve prostat kanserine karşı savaşmaktadır.
- Nar Suyu: Antioksidan yönünden oldukça zengin içeceklerdir. Prostat kanser hücrelerinin çoğalmasını engellediği çeşitli hayvan deneylerinde gösterilmiştir.
- Yağlı Balıklar: Somon ve uskumru gibi omega-3 yönünden zengin yağlı balıkların prostat sağlığının korunmasında etkili olduğu çeşitli çalışmalarda gösterilmiştir.
- Soğan ve Sarımsak: Prostat büyümesine karşı koruyucu olduğu, bu besinleri tüketmeyenlerin tüketenlere göre prostat büyümesi problemini daha çok yaşadığı yönünde çalışmalar vardır.
- Kabak Çekirdeği: Hormonal, antioksidan ve anti-inflamatuar etkileri nedeniyle hem prostat büyümesine hem de prostat kanserine karşı önleyici etkileri olduğu kabul edilen besin maddesidir.
Prostattan korunmak için nelere dikkat etmeliyiz?
Prostat sağlığını korumak; prostat kanseri ve prostat büyümesine karşı kendini korumak için alınması gereken önlemler şu şekilde sıralanabilir;
- İdeal Kiloyu Korumak
- Dengeli ve Düzenli Beslenmek: Antioksidan özellikleri yüksek sebze ve meyveleri bol tüketmek prostat kanseri riskini azaltmaktadır. Domates, kabak çekirdeği, brokoli, soğan, sarımsak, baklagiller bu açıdan faydalı en çok bilinen sebze ve meyvelerdir.
- Doymuş Yağlardan Zengin Gıdaları Azaltmak: Hayvansal yağların çok tüketilmesi ile prostat kanseri gelişimi arasındaki risk birçok çalışma ile ortaya konulmuştur.
- Yağlı Balıkların Sık Tüketilmesi: İçermiş oldukları omega-3 sayesinde prostat kanserine karşı koruyucu gıdalardır.
- Egzersiz Yapmak: tempolu yürüyüş, koşu ve yüzme gibi sporlar prostat kanserine karşı koruyucu olmalarının yanı sıra prostat büyümesi ve prostatite bağlı gelişen şikayetlerin azalmasına yardımcı olmaktadır.
- Sigarayı Bırakmak: Sigara birçok kanseri türünde olduğu gibi prostat kanserine karşı da risk oluşturmaktadır. Sigaranın ayrıca prostat kanseri tanısı alan erkeklerde hem hastalığın seyrini hızlandırdığı hem de ölüm riskini arttırdığı bilinmektedir.
- Düzenli Kontroller: Ailesinde prostat kanseri bulunan erkeklerin 45 yaşından sonra, ailesinde prostat kanseri bulunmayan erkeklerin ise 50 yaşından sonra hiçbir şikayeti olmasa da düzenli ürolojik kontrollerini yaptırmaları tavsiye edilmektedir. Kişinin idrar yakınma problemleri varsa kaç yaşında olursa olsun mutlaka bir üroloji uzmanına görünmelidir.