Laparoskopik ve Robotik Cerrahi

laparoskopi ve da vinci robotik cerrahi

Laparoskopi, geleneksel açık ameliyatlara göre birçok avantaj sunar. Küçük kesilerle yapıldığı için iyileşme süresi kısalır, büyük kesi izleri yerine çok küçük ameliyat izleri kalır. Hastanın günlük yaşama dönüş daha hızlı olur ve hastanede kalış süresi azalır.

Laparoskopi nedir?

Laparoskopi, karın bölgesindeki organların cerrahi tedavisinde, büyük ameliyat kesileri yapmak yerine 3 ya da 4 adet küçük delikten yerleştirilen ince borular ve boruların içinden geçirilen uzun ince ameliyat ekipmanları ile yapılan ameliyat tekniğidir.

Da vinci robotik cerrahi nedir?

Robotik Cerrahi diğer adıyla Da Vinci Robotik Cerrahi, hastaya ve doktora sağladığı özel ayrıcalıklar ile ön plana çıkmakta, günümüz tıp aleminde cerrahinin ulaştığı en ileri teknolojilerden biridir. Bu sistemde laparoskopik cerrahi esas alınarak çalışılmaktadır. Ancak kullanılan enstrümanların hareket kabiliyeti oldukça hassas ve yüksektir. Cerrah tarafından bir konsol yardımıyla yönetilmektedir. İlk defa 1994’te kullanılmaya başlayan Robotik Cerrahi’nin en yaygın kullanım alanı ise üroloji ameliyatları oldu. 2001 yılından bu yana dünyada en çok prostat kanseri cerrahisinde kullanıldı. Testis, mesane ve böbrek kanserlerinde de sıklıkla kullanılmaktadır.

laparoskopi ve robotik cerrahi arasındaki fark nedir

Laparoskopik cerrahi ile robotik cerrahi arasındaki fark nedir?

Robotik cerrahide kullanılan görüntüleme sistemi ve enstrümanlar, laparoskopik cerrahi ilkesi ile çalışır. Kamera yardımı ile hastanın vücut içi görüntüsü cerraha aktarılır. Laparoskopik cerrahiden farklı olarak robotik cerrahide bu görüntü üç boyutludur. Robot tarafından kamera kontrolü yapıldığından daha net ve titremesiz görüntü elde edilir. Ameliyat edilecek organ çok daha fazla yaklaştırılarak daha büyük ve daha net görüntü elde edilir.

Cerrah, bir konsol yardımıyla robot kollarını kumanda eder. Robotun kolları açılan küçük deliklerden hastaya yerleştirilir. Konsolda bulunan fiberoptik kablolar, robotun kollarına giderek cerrahın yaptığı el hareketlerini robotik kollara aktarır. Kollara bağlı cerrahi makas, iğne ve doku tutucu gibi aletlerin istenilen hareketleri yapması sağlanır. 540 derece dönebilen robotik kollara bağlanmış cerrahi aletler el hareketlerinden çok daha fazlasını yapacak şekilde hareket ettilebilir. Ayrıca robotik cerrahide normalde insanın elinde oluşabilecek doğal titreme, cerrahi aletlerin uçlarına hiç yansımaz. Hata payı bu sayede en aza indirilir.

laparoskopi ve robotik cerrahi ameliyatı fiyatları ankara

Laparoskopik ve Robotik Cerrahi Ameliyatı Fiyatları Ankara

Laparoskopik ve robotik cerrahi ameliyatı fiyatı yapılan ameliyata, ameliyat tekniğine, kullanılan cihazlara, işlemi gerçekleştiren ekibin tecrübesine, işlemin yapıldığı hastaneye ve kullanılan malzemelerin kalitesi göre değişkenlik göstermektedir. Bu ameliyatı en kaliteli malzemeleri ve son teknolojiyi kullanarak, tecrübeli ekibimizle A sınıfı hastanelerde gerçekleştirmekteyiz. Ameliyat ücretleri hakkında bizi arayarak detaylı bilgi alabilirsiniz.

laparoskopi nasıl yapılır

Laparoskopi nasıl yapılır?

Laparoskopi, karın içi organların cerrahi tedavisinde, büyük ameliyat kesileri yerine 3 ya da 4 adet küçük (0.5 – 1 cm) delikten yerleştirilen borucuklardan ve bu borucukların içinden geçirilen uzun ince ameliyat ekipmanları ile yapılan ameliyat tekniğidir.

Ameliyat başlangıcında, cerrahın görüntüleme ve çalışma alanını sağlamak için karın, karbondioksit gazı ile şişirilir. Yüksek çözünürlüklü kamera sistemi ile karın boşluğundan görüntüler ekrana yansıtılarak, karın içinin yaklaşık 10-15 kat büyütülmüş görüntüsü ile cerrahi işlem gerçekleştirilir. Bu sistem, cerrahın çok daha küçük kesiler yaparak açık ameliyatta yapılan işlemlerin aynısını yapmasına izin verir.

Laparoskopi ve robotik cerrahi hakkında güncel paylaşımlar yaptığım instagram hesabımı beğenip takip etmeyi unutmayın.

laparoskopi yöntemi hangi ameliyatlarda uygulanmaktadır

Laparoskopi yöntemi hangi ameliyatlarda uygulanmaktadır?

Laparoskopik cerrahinin ürolojide kullanıldığı alanlar;

laparoskopi yöntemi neden tercih edilir

Laparoskopi yöntemi neden tercih edilir?

Laparoskopi, geleneksel açık ameliyatlara göre birçok avantaj sunar. Küçük kesilerle yapıldığı için iyileşme süresi kısalır, büyük kesi izleri yerine çok küçük ameliyat izleri kalır. Hastanın günlük yaşama dönüş daha hızlı olur ve hastanede kalış süresi azalır. Ayrıca, büyük bir kesi yapılmadığı için enfeksiyon riski daha düşüktür ve ameliyat sonrası ağrı daha az hissedilir. Bu yöntemle cerrah, karın içindeki organları yüksek çözünürlüklü HD bir kamera yardımıyla ayrıntılı olarak inceleyebilir, bu da daha hassas ve güvenli müdahalelere olanak tanır. Laparoskopik cerrahinin robotik cerrahiye göre sağladığı en önemli avantajı maliyet konusundadır. Özellikle böbrek cerrahisinde etkinlik ve maliyet konusu göz önüne alındığında robotik cerrahiye göre daha tercih edilir bir yöntemdir. Dolayısıyla laparoskopi hem hastalar hem de cerrahlar için daha konforlu ve düşük riskli bir seçenek olarak tercih edilmektedir.

Laparoskopi ve robotik cerrahi hakkında güncel paylaşımlar yaptığım facebook sayfamı beğenip takip etmeyi unutmayın.

ürolojide robotik cerrahi ile hangi ameliyatlar yapılır

Ürolojide robotik cerrahi ile hangi ameliyatlar yapılır?

Robotik cerrahinin en yaygın kullanıldığı alanların başında üroloji gelmektedir. Prostat kanserinin cerrahi tedavisi olan radikal prostatektomi ameliyatı ise robotik cerrahinin dünya üzerinde en sık kullanım alanı bulduğu ameliyat yöntemidir.

Robotik cerrahinin ürolojide kullanım alanları şu şekilde özetlenebilir;

  • Prostat kanseri tanısı alan hastalarda uygulanan robotik radikal prostatektomi ameliyatı (prostatın tümüyle çıkarılması)
  • Böbrek kanserlerinde böbreğin sadece tümörlü kısmının çıkarılması (robotik parsiyel nefrektomi) ve böbreğin tümüyle çıkarılması (robotik radikal nefrektomi) ameliyatları
  • Mesane kanserinde radikal sistektomi (mesanenin çıkarılması) ve yapay mesane yapılması ameliyatları
  • Testis kanserinde karın içi kitlelerin çıkartılması
  • Böbrek çıkım darlığında (UP darlık) robotik piyeloplasti ameliyatı
  • Mesane sarkması ameliyatları
  • Böbrek reflüsü (VUR) ameliyatları
robotik cerrahinin avantajları nelerdir

Robotik cerrahinin avantajları nelerdir?

Güncel kılavuz ve meta-analizler, robotik ve laparoskopik cerrahinin gerek onkolojik sonuçlar gerekse fonksiyonel sonuçlar açısından açık cerrahiye bir üstünlüğünün olmadığını ifade etmektedir (Avrupa Üroloji Kılavuzları).

Bu yöntemin sağladığı en önemli avantajlar;

Cerrahın oturarak çalışmasına izin verir. Cerrah, 540 derece dönebilen robotik kolları bir konsoldan yönlendirerek milimetrik hareketler yapabilir, bu da özellikle karmaşık veya dar alanlardaki operasyonlarda büyük bir avantaj sağlar. Görüntüleme sistemi yüksek çözünürlüklü ve üç boyutlu olduğu için cerrah, ameliyat alanını detaylı bir şekilde görebilir, bu da daha hassas bir çalışma sağlar. Robotik cerrahide, küçük kesilerle müdahale edildiği için hastada daha az kanama olur, enfeksiyon riski düşer ve iyileşme süreci hızlanır. Sonuç olarak, robotik cerrahi, komplikasyon riskini azaltırken ameliyat sonrası ağrı ve izleri de en aza indirir, hastanın hastanede kalma süresini kısaltır ve iyileşme sürecini hızlandırır.

Laparoskopi ve robotik cerrahi hakkında güncel videolar paylaştığım youtube kanalıma abone olmayı unutmayın.

KONU ÖZETİ

✅ Tedavi Seçeneği Laparoskopik ve Robotik Cerrahi
✅ Amacı Açık ameliyatların aksine küçük kesiler ile daha az invaziv ameliyatlar gerçekleştirme
✅ Tedavi Edilen Hastalıklar Böbrek kanseri, prostat kanseri, mesane kanseri, testis kanseri, UP Darlık, Adrenal Tümör, İnmemiş Testis, Mesane Sarkması
✅ Tedavi Fiyatı Görüntüle

Sıkça Sorulan Sorular


Laparoskopi ameliyatı riskli mi?

Açık cerrahide olduğu gibi laparoskopik ve robotik cerrahide de komplikasyon riski mevcuttur. Bu tip ameliyatların enstrüman bağımlı olması ve deneyim gerektirmesi nedeniyle tecrübeli cerrahlarca donanımlı merkezlerde uygulanması son derece o nemlidir. Bu komplikasyonların görülme sıklığı yapılan ameliyata göre değişmekle birlikte sıklıkla kanama, organ yaralanması, enfeksiyon, emboli atması, solunum problemleri olarak sayılabilir. Tecrübeli cerrahlarca donanımlı merkezlerde gerçekleştirilen laparoskopik ameliyatlarda komplikasyon riski açık cerrahiye göre daha düşüktür.

Robotik cerrahi yönteminin dezavantajları nelerdir?

Robotik cerrahi, birçok avantaj sunmasına rağmen bazı dezavantajları da vardır. İlk olarak, robotik cerrahi sistemleri oldukça maliyetlidir. Bazı durumlarda sistem arızaları meydana gelebilir veya teknik aksaklıklar yaşanabilir, bu da cerrahi süreci olumsuz etkileyebilir. Robotik cerrahinin kurulması ve sökülmesi sırasında ameliyat süresi 1 saate kadar uzayabilmektedir. Ayrıca, robotik cerrahi sırasında cerrah, ameliyat sırasında doğrudan temas etmediği için insan elinde olan taktil yani dokunma duyusunu kullanamaz, bu da belirli komplikasyonlara yol açabilir. Karın içerisine verilen CO2’nin kalp ve akciğerle ilgili komplikasyon riskini arttırması da dezavantajları arasındadır. Sonuç olarak, robotik cerrahi, her vakada en iyi seçenek olmayabilir ve vakaya göre tercih edilmesi gerekebilir.

Laparoskopi ameliyatı kaç saat sürer?

Laparoskopik cerrahinin süresi uygulanacak ameliyata göre değişkenlik göstermektedir. Ameliyatın tipi, zorluk derecesi ve cerrahın laparoskopi deneyimi ameliyat süresini belirleyen temel faktörlerdir.

Laparoskopik ve robotik cerrahi sonrası hastane kaç gün kalınır?

Laparoskopik ve robotik cerrahi sonrası hastanede kalış süresi uygulanan ameliyat tipine göre değişkenlik göstermektedir. Genellikle mesane kanserinde uygulanan radikal sistektomi ameliyatı sonrası 7-10 gün, prostat kanseri ve böbrek tümorü ameliyatlarında 2-3 gün hastanede yatış gerekebilmektedir. Açık cerrahiye oranla daha küçük keşiden gerçekleştirilmesi nedeniyle daha hızlı toparlanma ve daha hızlı taburculuk beklenmektedir.

Robotik cerrahi çocuklara uygulanabilir mi?

Robotik ve laparoskopik cerrahi teknikler her yaştan (çocukluktan ileri yaşlara kadar) kişilere güvenle uygulanabilir.

Laparoskopi sonrası ağrı olur mu?

Laparoskopik ve robotik cerrahiler sonrası da ağrı olabilmektedir. Ancak kesilerin daha küçük olması sebebiyle açık cerrahiye oranla daha az ağrı beklenmektedir.

Laparoskopi öncesi nasıl hazırlık yapılmalı?

Laparoskopik ve robotik cerrahinin açık cerrahiye göre ekstra bir hazırlık aşaması yoktur. Ameliyat tipine göre kan sulandırıcı ilaçların kesilmesi, belli bir süre diyet, lavman uygulanması gibi prosedürler gerekebilmektedir. Özellikle riskli hastalarda kardiyak ve solunum komplikasyonlarından kaçınmak için varis çoraplarının giyilmesi önemlidir. Pelvik cerrahilerde düşük molekül ağırlıklı pıhtılaşma önleyici uygulanması önerilmektedir.

Laparoskopi sonrası nelere dikkat edilmesi gerekir?

Laparoskopik ve robotik cerrahilerde de tıpkı açık ameliyatlarda olduğu gibi ameliyat sonrası istirahat, hijyen kurallarına dikkat ve iyileşme sürecine özen çok önemlidir. Uygulanan cerrahiye göre belli bir süre spor, egzersiz ve cinsel aktivite gibi ağır efor gerektiren durumlardan uzak durmak gerekebilir. Anestezi etkisi geçene kadar ayağa kalkmamak ve yemek yememek, belli bir süre düş almamak, kalp damar sorunları yaşamamak için sürekli yatar pozisyonda kalmamak gibi öneriler ameliyatınızın tipine göre doktorunuz tarafından size önerilecektir.

Laparoskopi ameliyatının cinsel hayata bir etkisi var mıdır?

Laparoskopik ve robotik cerrahinin kişinin cinsel hayatına ve üreme sağlığına bir etkisi yoktur. Ancak uygulanan bazı ameliyatların kişinin üreme ve cinsel sağlığına etkisi olabilmektedir. Ancak bu durumun ameliyatın uygulanma şekli (açık, laparoskopik veya robotik) ile bir alakası yoktur.

NOT : Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Laparoskopi ve robotik cerrahi hakkında sizden gelen sorular ve yorumlar