Sıkça Sorulan Sorular
Laparoskopi ameliyatı riskli mi?
Açık cerrahide olduğu gibi laparoskopik ve robotik cerrahide de komplikasyon riski mevcuttur. Bu tip ameliyatların enstrüman bağımlı olması ve deneyim gerektirmesi nedeniyle tecrübeli cerrahlarca donanımlı merkezlerde uygulanması son derece o nemlidir. Bu komplikasyonların görülme sıklığı yapılan ameliyata göre değişmekle birlikte sıklıkla kanama, organ yaralanması, enfeksiyon, emboli atması, solunum problemleri olarak sayılabilir. Tecrübeli cerrahlarca donanımlı merkezlerde gerçekleştirilen laparoskopik ameliyatlarda komplikasyon riski açık cerrahiye göre daha düşüktür.
Robotik cerrahi yönteminin dezavantajları nelerdir?
Robotik cerrahi, birçok avantaj sunmasına rağmen bazı dezavantajları da vardır. İlk olarak, robotik cerrahi sistemleri oldukça maliyetlidir. Bazı durumlarda sistem arızaları meydana gelebilir veya teknik aksaklıklar yaşanabilir, bu da cerrahi süreci olumsuz etkileyebilir. Robotik cerrahinin kurulması ve sökülmesi sırasında ameliyat süresi 1 saate kadar uzayabilmektedir. Ayrıca, robotik cerrahi sırasında cerrah, ameliyat sırasında doğrudan temas etmediği için insan elinde olan taktil yani dokunma duyusunu kullanamaz, bu da belirli komplikasyonlara yol açabilir. Karın içerisine verilen CO2’nin kalp ve akciğerle ilgili komplikasyon riskini arttırması da dezavantajları arasındadır. Sonuç olarak, robotik cerrahi, her vakada en iyi seçenek olmayabilir ve vakaya göre tercih edilmesi gerekebilir.
Laparoskopi ameliyatı kaç saat sürer?
Laparoskopik cerrahinin süresi uygulanacak ameliyata göre değişkenlik göstermektedir. Ameliyatın tipi, zorluk derecesi ve cerrahın laparoskopi deneyimi ameliyat süresini belirleyen temel faktörlerdir.
Laparoskopik ve robotik cerrahi sonrası hastane kaç gün kalınır?
Laparoskopik ve robotik cerrahi sonrası hastanede kalış süresi uygulanan ameliyat tipine göre değişkenlik göstermektedir. Genellikle mesane kanserinde uygulanan radikal sistektomi ameliyatı sonrası 7-10 gün, prostat kanseri ve böbrek tümorü ameliyatlarında 2-3 gün hastanede yatış gerekebilmektedir. Açık cerrahiye oranla daha küçük keşiden gerçekleştirilmesi nedeniyle daha hızlı toparlanma ve daha hızlı taburculuk beklenmektedir.
Robotik cerrahi çocuklara uygulanabilir mi?
Robotik ve laparoskopik cerrahi teknikler her yaştan (çocukluktan ileri yaşlara kadar) kişilere güvenle uygulanabilir.
Laparoskopi sonrası ağrı olur mu?
Laparoskopik ve robotik cerrahiler sonrası da ağrı olabilmektedir. Ancak kesilerin daha küçük olması sebebiyle açık cerrahiye oranla daha az ağrı beklenmektedir.
Laparoskopi öncesi nasıl hazırlık yapılmalı?
Laparoskopik ve robotik cerrahinin açık cerrahiye göre ekstra bir hazırlık aşaması yoktur. Ameliyat tipine göre kan sulandırıcı ilaçların kesilmesi, belli bir süre diyet, lavman uygulanması gibi prosedürler gerekebilmektedir. Özellikle riskli hastalarda kardiyak ve solunum komplikasyonlarından kaçınmak için varis çoraplarının giyilmesi önemlidir. Pelvik cerrahilerde düşük molekül ağırlıklı pıhtılaşma önleyici uygulanması önerilmektedir.
Laparoskopi sonrası nelere dikkat edilmesi gerekir?
Laparoskopik ve robotik cerrahilerde de tıpkı açık ameliyatlarda olduğu gibi ameliyat sonrası istirahat, hijyen kurallarına dikkat ve iyileşme sürecine özen çok önemlidir. Uygulanan cerrahiye göre belli bir süre spor, egzersiz ve cinsel aktivite gibi ağır efor gerektiren durumlardan uzak durmak gerekebilir. Anestezi etkisi geçene kadar ayağa kalkmamak ve yemek yememek, belli bir süre düş almamak, kalp damar sorunları yaşamamak için sürekli yatar pozisyonda kalmamak gibi öneriler ameliyatınızın tipine göre doktorunuz tarafından size önerilecektir.
Laparoskopi ameliyatının cinsel hayata bir etkisi var mıdır?
Laparoskopik ve robotik cerrahinin kişinin cinsel hayatına ve üreme sağlığına bir etkisi yoktur. Ancak uygulanan bazı ameliyatların kişinin üreme ve cinsel sağlığına etkisi olabilmektedir. Ancak bu durumun ameliyatın uygulanma şekli (açık, laparoskopik veya robotik) ile bir alakası yoktur.