Sıkça Sorulan Sorular
Böbrek üstü bezi kitlesi tehlikeli mi?
Böbrek üstü bezi kitleleri çoğu zaman rastlantısal olarak saptanan kitlelerdir. Bu kitleler genellikle cerrahi tedavi gerektirmeyen, fazla hormon üretimine neden olmayan ve iyi huylu kitlelerdir. Ancak bu kitleler hormon salınımı açısından fonksiyonel olduğunda salınan hormona bağlı olarak çarpıntı, kıllanma artışı, yüksek tansiyon, terleme, kilo alımı, baş ağrısı, yüzde ve karında yağlanma artışı, cinsel işlev bozuklukları, sinirlilik ve sivilcelenme gibi sorunlara yol açar.
Kitle çok büyümüşse karında ele gelen kitle ve bası bulguları (karın ağrısı, kabızlık vs); uzak organı metastazı yapmış ise buna bağlı şikayetlere (kemik ağrısı, öksürük, bilinç bulanıklığı, sarılık vs) yol açabilir.
Böbrek üstü bezi kanseri öldürür mü?
ABD kaynaklı istatistik verilerine baktığımızda böbrek üstü bezi kanseri olan hastaların 5 yıllık sağkalım oranı 50% olarak bildirilmektedir. Sağkalımı belirleyen en önemli faktör ise tümörün evresi yani erken teşhis edilmesidir. Evre 1 ve 2 tümörlerde 5 yıllık sağkalım %75 iken, evre 3 ve 4 hastalıkta bu oran %38’dir. Tümör evresi dışında tümörün hormon aktif olup olmaması, hastanın yaşı, genel sağlık durumu ve tedavi planına uyum diğer belirleyici önemli faktörlerdir.
Böbrek üstü bezi tümörü ağrı yapar mı?
Böbrek üstü bezi tümörleri çok büyüdüğünde bası bulgularına bağlı ağrı şikayetine yol açabilmektedir. Yine kötü huylu tümörlerin metastaz yani yayılım yapmasına bağlı ağrı şikayeti görülebilmektedir.
Böbrek üstü bezi tümörü yayılma hızı nedir?
Böbrek üstü bezi kanserlerinin yayılma hızı tümörün patolojik özellikleri ile ilgilidir. Adrenokortikal kanserler genel olarak hızlı büyüyen ve agresif seyirli kanser tipidir.
Böbrek üstü bezi tümörü iyileşme oranı nedir?
Kuşkulu kitlelerde, aşırı hormon yapımı ile ilişkili bulgular saptandığında, yıllık izlemde 10 mm’den fazla büyüyor veya kitlenin boyutu 4 cm’den büyük ise önerilmektedir. Tümör işlevselse yani hormon üretiyorsa öncelikle Endokrinoloji Uzmanıyla koordineli olarak ilaç tedavisi uygulanmalı, tamamen kontrol altına alındıktan sonra ameliyat planlanmalıdır.
Genellikle 4cm’den küçük, aşırı hormon salınımına neden olmayan ve iyi huylu görünümde olan kitleler (adrenal tümörler) cerrahi önerilmeden takip edilir. 1 yıl veya 6 ay ara ile yapılan takiplerde genellikle şüpheli hormon fazlalığının ve kitle boyutunun tetkik edilmesi yeterlidir.
ABD kaynaklı istatistik verilerine baktığımızda böbrek üstü bezi kanseri olan hastaların 5 yıllık sağ kalım oranı 50% olarak bildirilmektedir. Sağkalımı belirleyen en önemli faktör ise tümörün evresi yani erken teşhis edilmesidir. Evre 1 ve 2 tümörlerde 5 yıllık sağkalım %75 iken, evre 3 ve 4 hastalıkta bu oran %38’dir. Tümör evresi dışında tümörün hormon aktif olup olmaması, hastanın yaşı, genel sağlık durumu ve tedavi planına uyum diğer belirleyici önemli faktörlerdir.
Böbrek üstü bezi ameliyatını kim yapar?
Böbrek üstü bezi ameliyatları bu konuda deneyimli üroloji uzmanları tarafından yapılır. Operasyon laparoskopik, robotik veya açık yöntemlerle yapılabilir.
Böbrek üstü bezi kanseri kimlerde daha sık görülür?
Adrenal bez tümörlerine yol açan sebep çoğu hastada bilinmemektedir. Ancak bazı genetik bozukluklara sahip kişilerde adrenal bez tümörlerinin daha sık izlendiği bilinmektedir. Adrenal tümör gelişimi açısından risk artışı oluşturan genetik bozukluklar şu şekildedir: Multiple endokrin neoplazi tip 2, Li-Fraumeni sendromu, Von Hippel-Lindau sendromu, Nörofibromatozis tip 1, Carney kompleksi ve suksinat dehidrojenaz mutasyonları.
Böbrek üstü bezi tümörü ameliyatı kaç saat sürer?
Böbrek üstü bezi tümörü ameliyatının süresi kitlenin büyüklüğüne, çevre organlara yapışık olup olmamasına, cerrahi tekniğe, cerrahın tecrübesine ve farklı birçok faktöre göre değişkenlik gösterebilmektedir.
Böbrek üstü bezi tümörü tekrarlar mı?
Böbrek üstü bezi tümörü ameliyatla çıkarıldıktan sonra patolojik incelemeye gönderilir. Kötü huylu tümörlerin kitle çıkarılmış olsa bile tekrarlama riski vardır. Bu nedenle patoloji sonucu kanser olarak gelen hastalar düzenli aralıklarla radyolojik takip altında tutulmalıdır.
Böbrek üstü bezi tümörü bitkisel tedavi ile geçer mi?
Bitkisel tedavilerin veya doğal tedavi yöntemlerinin adrenal kanser tedavisinde yeri yoktur. Bu tedavi yöntemleri ancak kişinin bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek veya komplikasyonlarla baş etmesini kolaylaştırarak dolaylı katkı sağlayabilmektedir.
Böbrek üstü bezi (Adrenal bezler) kanseri hastaları nasıl beslenmelidir?
Sağlıklı beslenme, ideal kiloyu korumak, sigara ve alkolden uzak durmak, stresten uzak durmak, düzenli egzersiz ve spor yapmak, düzenli uyku uyumak, mesleki karsinojenlerden kaçınmak her kanser hastasının olduğu gibi böbrek üstü bezi kanseri hastalarının da uyması gereken sağlık önerileridir. Meyve ve sebzeler sağlıklı bir beslenmenin temel öğeleridir. Böbrek üstü bezi kanseri hastalarının tedavileri sırasında herkes için geçerli olan dengeli ve sağlıklı beslenme kurallarına uymaları çoğu zaman yeterli olmaktadır.
Böbrek üstü bezi kanseri yaşam süresini ne kadar etkiler?
Batılı kaynaklı istatistik verilerine baktığımızda böbrek üstü bezi kanseri olan hastaların 5 yıllık sağ kalım oranı 50% olarak bildirilmektedir. Sağkalımı belirleyen en önemli faktör ise tümörün evresi yani erken teşhis edilmesidir. Evre 1 ve 2 tümörlerde 5 yıllık sağkalım %75 iken, evre 3 ve 4 hastalıkta bu oran %38’dir.