Ses Dalgalarıyla Taş Kırma (ESWL)

Son 20 yıl içerisinde 2000’in üzerinde böbrek taşı ameliyatı ve taş kırma işlemi gerçekleştirdim. Deneyimlerim sonucunda bu cerrahi girişimleri %99’un üzerinde başarı oranı ile gerçekleştirmekteyim. Bu yüksek başarı oranında işlemlerimi en güncel tekniklerle, dünya üzerindeki en kaliteli ve en modern cihazları kullanarak gerçekleştirmeminde payı çok büyüktür. Böbrek taşları konusunda uluslararası dergilerde yayınlanmış 80’in üzerinde bilimsel makalem mevcuttur. Böbrek taş hastalığı hakkında 100’ün üzerinde kongre ve sempozyumda davetli konuşmacı olarak tecrübelerimi aktardım ve aktarmaya devam ediyorum.

ESWL nedir?

Böbrek taşlarının tedavisinde uzun yıllardır kullanılan bir tedavi yöntemi olup vücut dışından gönderilen şok dalgalarıyla taş kırma anlamına gelmektedir. Ameliyatsız taş kırma metodu olarak da bilinen şok dalgalarıyla taş kırma işleminde bir jeneratörden üretilen şok dalgaları ultrason ve/veya floroskopi kılavuzluğunda ciltten böbrek taşına ulaştırılmakta, böbrekte güçlü titreşimlerle kırılan taş parçaları idrar yoluyla vücuttan atılmaktadır.

ESWL açılımı nedir?

ESWL’nin açılımı ‘Extracorporeal Shock Wave Lithotripsy’dir. ESWL yöntemi “Vücut Dışı Şok Dalgaları ile Taş Kırma” anlamını taşır.

Ses dalgalarıyla böbrek taşı kırma (ESWL) nasıl yapılır?

Ses dalgalarıyla böbrek taşı kırma tekniğinde bir jeneratörden üretilen ses dalgaları ultrason ve/veya floroskopi kılavuzluğunda ciltten böbrek taşına aktarılmakta, bu güçlü titreşimlerle kırılan taş parçaları idrarla birlikte vücuttan dışarı atılmaktadır. İşlem, taşın bulunduğu bölgeye, kullanılan cihaza ve taşın büyüklüğüne göre değişmekle birlikte yaklaşık 30-45 dk arası sürmektedir. Tam taşsızlık için ek seanslara ihtiyaç duyulabilmektedir. Ancak 3 seanstan fazla uygulanması kesinlikle tavsiye edilmemektedir. Ses dalgalarıyla taş kırma işlemi ayaktan yapılmakta olup, işlem sonrasında hastanede kalınmasına gerek yoktur. Yeni nesil cihazlar sayesinde çocuk hastalar dışında anesteziye gerek duyulmamaktadır. Ancak hastanın ağrı hissetmemesi için işlem öncesi ağrı kesici kullanmasında fayda vardır.

ESWL ses dalgalarıyla taş kırma fiyatı ankara

ESWL (Ses Dalgalarıyla) Taş Kırma Fiyatı Ankara

ESWL veya Ses Dalgalarıyla Taş Kırma tedavisinin fiyatı; kullanılan cihazın kalitesi, işlemin uygulandığı merkez, uygulanan seans sayısı, taşın boyutu ve sayısı gibi birçok faktöre bağlı olarak değişmektedir.

ESWL hangi taşlara uygulanır

ESWL hangi taşlara uygulanır?

Ses dalgalarıyla taş kırma işlemin başarısı taşın sayısı, boyutu, yeri, böbreğin anatomik yapısı, taş ile cilt arası mesafe ve sertliği gibi birçok faktöre bağlı olmakla beraber genellikle 2 cm’den küçük taşlarda uygulanır. Çocuklarda da bu işlem güvenle uygulanabilmekte, hatta çocuk hastalarda taşlar ESWL yöntemiyle daha kolay kırılmakta ve daha kolay dökülmektedir.

ESWL hakkında güncel paylaşımlar yaptığım instagram hesabımı beğenip takip etmeyi unutmayın.

ESWL nin diğer böbrek taşı tedavilerine göre avantajları nelerdir

ESWL’nin diğer böbrek taşı tedavilerine göre avantajları nelerdir?

ESWL yönteminin diğer böbrek taşı tedavilerine göre en önemli avantajları;

  • Cerrahi bir yöntem olmaması,
  • Anestezi gerektirmemesi,
  • Risklerinin ve istenmeyen yan etkilerinin (komplikasyon) cerrahi metodlara göre daha düşük olması,
  • Ayaktan günübirlik uygulanabilmesidir.
ESWL şok dalgalarıyla taş kırma başarı oranı nedir

Şok dalgalarıyla taş kırma başarı oranı nedir?

ESWL yöntemi ile taş tedavisinin başarısı taşın boyutu, taş sayısı, taşın sertliği, böbreğin anatomik yapısı ve kişiye ait özellikler (kilo, ek hastalıklar vb) gibi birçok faktöre bağlı olarak değişmektedir. Literatürde ESWL yönteminin 2 cm ve daha küçük taşlarda tekrarlayan seanslarda uygulandığında başarı oranı %60-90 oranında bildirilmektedir.

ESWL hakkında güncel paylaşımlar yaptığım facebook sayfamı beğenip takip etmeyi unutmayın.

ESWL ile taş kırma zararları nelerdir

ESWL taş kırma zararları nelerdir?

ESWL tedavisi sonrası en sık izlenen istenmeyen yan etkiler; şiddetli böbrek ağrısı yani renal kolik (%2-7), taş parçacıklarının tekrar büyümesi (%21-59), sepsis (%1-2,7), böbrek etrafında ciddi (<%1) veya hafif (%4-19) kanama, komşu organ yaralanmaları (çok nadir) ve kalp ritim bozuklukları (%11-59) şeklindedir. ESWL tedavisinin uzun dönemde hipertansiyon ve diyabet gibi hastalıklara zemin hazırladığı, böbrek yapısında bozulmalara yol açtığı yönünde yayınlar olsa da bu etkiler tartışmalıdır ve bu konuda yeterli kanıt bulunmamaktadır.

ESWL hakkında güncel videolar paylaştığım youtube kanalıma abone olmayı unutmayın.

KONU ÖZETİ

✅ Tedavi Seçeneği ESWL (Ses Dalgasıyla Taş Kırma)
✅ Açılımı Extracorporeal Shock Wave Lithotripsy
✅ Amacı Böbrek Taşlarının Ameliyatsız Kırılması
✅ Tedavi Edilen Hastalıklar 2 cm’den Küçük Böbrek Taşları
✅ Tedavi Fiyatı Görüntüle

Sıkça Sorulan Sorular


ESWL kimler için uygundur?

İşlemin başarısı taşın boyutu, sayısı, yeri, sertliği, böbreğin anatomik yapısı ve taş ile cilt arası mesafe gibi birçok faktöre bağlı olmakla birlikte genellikle 2 cm’den küçük böbrek ve üreter taşlarında tercih edilir. Çocuk hastalarda da bu işlem güvenle uygulanabilmekte, hatta çocuk hastalarda taşlar bu yöntemle daha kolay kırılmakta ve daha kolay dökülmektedir.

Ses dalgası ile böbrek taşı kırma işlemi çocuklara uygulanabilir mi?

Şok dalgaları ile taş kırma yöntemi çocuk hastalarda da güvenle uygulanabilmekte, hatta çocuk hastalarda taşlar bu yöntemle daha kolay kırılmakta ve daha kolay dökülmektedir. Çocuk hastalar için tek çekince bu işlemin anestezi altında gerçekleştiriliyor olmasıdır.

Hangi durumlarda ESWL kesinlikle yapılmaz?

Gebelerde, kan sulandırıcı ilaç kullanan ya da kanama bozukluğu olanlarda, aktif idrar yolu enfeksiyonu olanlarda, ana atardamarlarında anevrizma olanlarda ve böbrek çıkım darlığı olanlarda bu işlemin yapılması riskli ve sakıncalıdır.

Ses dalgalarıyla böbrek taşının kırılmama ihtimali var mı?

ESWL yöntemi ile sert yapıdaki taşlar ya da odaklanması zor bir noktada bulunan taşlar kırılamayabilir. Özellikle boyutu büyük ya da böbreğin alt odacığına yerleşmiş taşlar kırılsa bile düşürülemeyebilir. ESWL yöntemi ile taş kırma tedavisinin tekrarlayan seanslar ile başarı oranı güncel literatürde %60-90 olarak bildirilmektedir.

ESWL’nin dezavantajları nelerdir?

ESWL yönteminin dezavantajları;

  • Başarı oranının diğer yöntemlere göre daha düşük olması,
  • Özellikle büyük boyutlu, sert yapıda ve böbreğin alt odacığına yerleşmiş taşlarda etkinliğinin düşük olması,
  • Birden fazla seans gerektirebilmesi, her seans sonunda taşların düşüp düşmediğinin takibinin gerekmesi,
  • Taş parçalarının düşerken tıkanıklık ya da ağrı yapabilmesidir.

Üreterdeki taş şok dalgaları ile kırılır mı?

ESWL tedavisi sadece böbrek içerisinde yerleşmiş taşların değil, üreterde yerleşmiş taşların tedavisinde de uygulanabilir. Ancak üreter alt ucunda yerleşmiş taşlar kemik yapının içerisinde kaldığı için bu yöntemin başarı oranı düşmekte ve öncelikle tercih edilmemektedir.

ESWL ağrılı mı?

Yeni kuşak ESWL cihazları eski tip cihazlara göre daha ağrısız ve konforlu bir tedavi süreci sunmakta ve çocuklar ile ağrı eşiği düşük hastalar dışında genellikle anestezi gereksinimi olmamaktadır. Hastanın ağrı duymaması açısından işlem öncesi ve sonrasında ağrı kesici kullanmakta fayda vardır. Çünkü ağrı sebebiyle hastanın hareket etmesi işlemin başarısını düşürecektir.

Şok dalgası litotripsi (ESWL) işlemi ne kadar sürer?

Seanslar doktorun belirlediği atış sayısı ve frekansına göre yaklaşık 20 – 45 dakika arasında sürmektedir. İşlem sonrası hastalar gündelik yaşantısına devam edebilmektedir.

ESWL sonrası taş ne zaman düşer?

ESWL sonrası taşların düşme süresi başta kırılan taş parçalarının boyutu, kişinin su tüketimi olmak üzere birçok faktöre bağlıdır. ESWL sonrası görüntüleme yöntemleri ile kırılan taş parçacıklarının boyutu, yeri ve böbrekte şişmeye yol açıp açmadığı kontrol edilmekte; büyük parçacıklar varsa gerekirse seans tekrarı uygulanmaktadır.

Ses dalgalarıyla böbrek taşı düşüren hastaların nelere dikkat etmesi gerekir?

Hastaların ses dalgalarıyla taş tedavisi sonrası kırılan taş parçalarını rahat dökebilmesi için bol su tüketmesi gerekir. İşlem sonrası 1 hafta içerisinde mutlaka kontrol yapılmalı, dökülmeyen taş parçaları varsa bunlar için takip, seans tekrarı, gerekirse ameliyat yapılmalıdır. Dökülmeyen ve böbrek çıkışında tıkanıklık yapan taşlar tedavi edilmezse böbrek kaybı ve ciddi enfeksiyonlara yol açabilmektedir. İşlem sonrası böbrekte kanama, enfeksiyon, kalp ritmi bozuklukları açısından dikkatli olunmalıdır. Ateş, halsizlik, karın bölgesinde morarma ve şişlik, şiddetli ağrı gibi şikayetler olursa mutlaka doktorunuzla iletişime geçmelisiniz.

ESWL’den sonra tekrar ameliyat olmak gerekir mi?

ESWL sonrası taşlar kırılmaz ya da kırılan taş parçaları dökülemez ise ESWL tedavisinin 3 seansa kadar tekrarı ya da ameliyat gereksinimi olabilir.

ESWL işleminden ne kadar süre sonra günlük hayata dönülür?

ESWL işleminden sonra anestezi uygulanmamış ise aynı gün gündelik hayata dönülebilir. Ama taş parçacıkları dökülürken şiddetli ağrılara yol açabileceği unutulmamalı bu konuda dikkatli olunmalıdır.

NOT : Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Haberler

SÖZCÜ

SABAH

Tüm haberleri incele

ESWL hakkında sizden gelen sorular ve yorumlar


 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir